Joris Billen

01 Augustus 2018

Joris Billen

Bestuurslid

Ik was schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis, maar zette een tweetal jaren geleden een stapje terug. Ik volgde de politiek vanaf de zijlijn, want de interesse bleef aanwezig. Met de komst van Groen Tessenderlo zag ik een toekomstgericht project waar Tessenderlo écht nood aan heeft. Het programma van Groen bevat immers recepten voor knelpunten die maar niet aangepakt worden. Daarnaast heeft Groen een totaalvisie, gaande van kinderopvang tot ouderzorg, van groen in de gemeente tot industrie en middenstand, rekening houdend met nu maar ook met de komende generaties.

Met kleuters in huis besef je pas het belang van een duurzaam beleid, waarbij een gezonde leefomgeving, een mensgerichte aanpak en de natuur centraal staat. Maar Groen wil de mensen ook méér betrekken bij het bestuur en ze gaan voor buurtgerichte oplossingen. En de vonk sloeg over! Deze visie, samen met de gedrevenheid van de Groen-kandidaten, overtuigde mij om me te engageren. De positieve en vriendschappelijke gesprekken over de toekomst van Looi trokken mij over de streep en geven me veel goesting om aan de slag te gaan.

Héél concreet wil ik mee mijn schouders zetten onder volgende programmapunten:
1. Looi heeft nood aan een nieuw festival zoals Moulin Rock Festival, dat door en voor jongeren wordt georganiseerd. Méér nog: dergelijke initiatieven die door Looienaars worden opgezet, wil Groen maximaal ondersteunen.
2. Ook in Tessenderlo moet er nog sterker ingezet worden op het vlak van kinderarmoede. Cruciaal is dat we de maatschappelijk assistenten van Tessenderlo maximaal ondersteunen om tijd vrij te kunnen maken om deze problematiek pro-actief aan te pakken.
3. De bouw van een gloednieuw vrijetijdscentrum waar alle Looienaars elkaar kunnen ontmoeten. Lang is er te weinig geïnvesteerd in gebouwen om vrije tijd in te beleven, terwijl vrije tijd alsmaar belangrijker wordt. De jeugd schreeuwt om een modern jeugdhuis en een fuifzaal. De sporthal is verouderd en ook andere culturele infrastructuur (het cultuurhuis, academie en atelier) is uitgeleefd. Belangrijk is dat Groen zo’n gebouw niet zomaar ineens ergens in Tessenderlo wil neerpoten, maar dat dit enkel tot stand kan komen als alle Looienaars en mogelijke betrokkenen inspraak krijgen over de inhoud van zo’n gebouw. Zo een gebouw zal Looi een nieuw elan geven!
4. De centra van de gemeente moeten ontmoetingsplaatsen worden en sterk vergroenen. Groen wil grote terrassen, zithoekjes, groene aanplantingen, kleine fonteintjes, … in de centra. Dergelijke aanpak zal de centra verder vitaliseren, want het zullen plots véél aangenamere plekken worden om te vertoeven. De middenstand zal hier ook vruchten van plukken.
5. Het Kolmenveld moet open en groen blijven. Onze laatste groene long in het centrum gaan we niet betonneren! Open en groene ruimte in het centrum is vitaal voor onze ouderen en de toekomstige generaties. Niemand vraagt daar naar een verkaveling! Doe aan een verstandige wijze aan inbreiding, volgens de inzichten van de Vlaamse Bouwmeester. #hetkananders!